Het voeren van sollicitatiegesprekken

Veel mensen vinden het voeren van sollicitatiegesprekken moeilijk. Dat is niet verwonderlijk. De setting wordt als ongelijkwaardig beleefd. U ontmoet soms veel gesprekspartners met uiteenlopende belangen, die een gelegenheidscoalitie vormen en soms onervaren het speelveld betreden, altijd bereid u het vuur aan de schenen te leggen. Blijf dan maar eens overeind. Wij geven het u te doen. De receptuur om deze situaties het hoofd te bieden is niet simpel:

  • Het begint met de reductie van onzekerheid en het opbouwen van zelfwaardering en zelfvertrouwen.
  • Wat volgt is zicht op uw kwaliteiten en het vermogen om die kwaliteiten overtuigend te etaleren.
  • Uitgaande van een goede voorbereiding is het dan zaak om gesprekstechnisch adequaat te acteren. Dat betekent concreet: regie voeren, metacommuniceren, niet in de regie van de anderen blijven lopen en ga zo maar door.

Wij weten hoe lastig het is om dat onder de knie te krijgen. Iedere week weer oefenen wij in kleine groepjes om mensen toe te rusten. Gelukkig blijkt: herhaalde oefening baart kunst.

← Terug naar overzicht