DE LEESTIP NOVEMBER

Het einde van het jaar nadert. Voor velen van u betekent dat vrije tijd rond Kerst en Oud en Nieuw. Een moment om een boek te pakken. De komende weken ontvangt u van mij leestips. Niet over managementliteratuur, maar over een kleine selectie uit de romans die de afgelopen 2 jaar zijn verschenen. We beginnen met 2 boeken van dezelfde schrijver: Martin Michael Driessen. Een naam om te onthouden. Vorig jaar won hij verrassend, maar volkomen terecht, de ECI literatuurprijs met ‘Rivieren’, een formidabele vertelling waarin de rivier optreedt als middel van vervoer, als werkgever en als grens tussen twee families. Drie prachtige en meeslepende verhalen in de stijl die Driessen eigen is: direct, met vaart geschreven en het hart rakend.
Die lijn zet hij voort met zijn zojuist verschenen roman ‘Pelikaan’. Bepaald geen Hollands huiskamerverhaal. Driessen brengt ons naar een slaperig dorpje aan de Joegoslavische kust en schetst het leven van postbode Andrej en de opzichter van de kabelbaan Josip. Beide chanteren elkaar zonder het van elkaar te weten. Langzaam worden de spanningen tussen Serviërs en Kroaten voelbaar en breekt de oorlog uit. Het verhaal volgt beide levens. Driessen schets de grote thema’s (eigen belang, opoffering) op twee niveau’s: tussen de mensen in het dorp en in de wereld daarbuiten waar de oorlog zich aankondigt met een bijzondere rol voor de historische kabelbaan en de pelikanen. De recensies zijn terecht lovend. Driessen vestigt zich definitief als schrijver van formaat. Veel leesplezier.

Jacques Heldoorn

← Terug naar overzicht